Congres Osteopathy Investigated in 100ste sterfjaar van A.T. Still (1828-1917)

Op 23-24-25 juni 2017 organiseert Osteopathy Investigated (voorheen Evost Congres) voor de tweede keer een congres. Het thema is ‘A.T. Still’s Principles and Technique’. In het honderdste sterfjaar van A.T. Still (1828-1917) vinden we dat een passend en interessant thema. Want hoe gaan we tegenwoordig om met de grondlegger van de osteopathie?

In Kirksville (Amerika) wordt o.a. in het museum voor Osteopathic Medicine, en op de begraafplaats naast de A.T. Still University (ATSU) en tijdens ‘Founders Day’ van de ATSU veel aandacht besteed aan het leven van A.T. Still en aan de geschiedenis van de osteopathie. Hier eert men hun helden. Bijvoorbeeld tijdens ‘Founders Day’ is er een onderdeel met de titel ‘meeting the stars’; ervaren osteopaten kunnen dan uitleg geven aan studenten osteopathie. Afgestudeerde klassen worden in dat weekend geëerd met een award en een medaille. Prestaties uit het verleden worden gewaardeerd. Maar geven ze ook een garantie voor het heden en de toekomst?

Eren we A.T.Still als een heilige of doen we hem af als oud en achterhaald? Kritiekloos kopiëren of het oude aan de kant schuiven is niet de stijl van Osteopathy Investigated. Wat wel past is interactie, vragen stellen, in gesprek gaan, discussiëren en onderzoeken. “Is het mogelijk om mensen met de handen beter te maken? Hoe deed hij dat? En, hoe kan ik dat voor elkaar krijgen? Hoe kon hij mensen uit een grote regio aantrekken met zijn werk en zijn school? Hoe kan het dat in zijn school vrouwen en mannen gelijke rechten hadden, iets wat voor die tijd geen gemeengoed was? Hoe gaat het nu met osteopathie in de wereld? Hoe zou osteopathie er in de toekomst uit kunnen zien?”

Allemaal vragen, die tijdens Osteopathy Investigated 2017 gesteld onderzocht en besproken kunnen worden. Een congres met 6 gastsprekers uit Amerika, Engeland, Frankrijk en Rusland rondom A.T. Still’s Principles and Technique. Er is veel ruimte en tijd gereserveerd voor vragen aan de sprekers en er zal een tentoonstelling van het museum voor Osteopathic Medicine te bezichtigen zijn. Geen dogmatische heldenverering, maar actieve interactie tussen osteopaten onderling rondom de principes en de werkwijze van A.T. Still, de werkwijze van osteopaten in het verleden, de principes en de werkwijze heden ten dage en wat deze zouden kunnen betekenen voor de toekomst. Op deze manier geven we tijdens Osteopathy Investigated 2017 aandacht aan het honderdste sterfjaar van de grondlegger van de osteopathie.

Wil je erbij zijn? Registreren kan op www.morphologicum.org onder Osteopathy Investigated.